Vierailuja ja retkiä

Kulttuuririentoja ja patikointia

Lähes joka vuosi akat ovat käyneet joko konsertissa, teatterissa tai oopperassa. Kulttuurinnälkä on ajanut akkoja ympäri pohjoista Suomea. Reissujen yhteydessä on usein harrastettu samalla ruumiinkulttuuria patikoiden.

20-vuotisjuhlat Sloveniassa

Kesäkuussa 2014 Akkakerho juhli 20-vuotista taivaltaan Slovenian Ljubljanassa. Tutustuimme nähtävyyksiin ja nautimme helteisestä kaupunkitunnelmasta.

Kesäretki Lakomäen Metsäkartanoon Kannonkoskelle

Oman turvesavisaunan valmistumisen jälkeen halusimme tutustua muidenkin rakentamiin vähän erikoisiin saunoihin.                     

Heinäkuussa 2007 seitsemän akkaa suunnisti Kannonkoskelle. Tarkoista ohjeista huolimatta kumpikin autokunta ajoi monta kertaa harhaan. Kun loppujen lopuksi löysimme oikean määränpään, meitä odotti siellä viehättävä miehistönkuljetusauto, jolla meidät vietiin mättäiden ja monttujen kautta kodalle ja korsusaunaan.

Saunaillan kruunasi loimulohiateria kodassa. Yöksi ajoimme tunnelmalliseen Lakomäen Metsäkartanoon. Ainoa paikka, jossa olemme saaneet aamiaisellakin loimulohta!

Jyväskylän naisklubin vierailu

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna vuonna 2001 Akkakerho kohtasi suuren haasteen - Jyväskylän Naisklubin vierailun. Posket punaisina Katariina, Ulla, Maritta ja Pirkko valmistelivat Ristironkkelia vieraiden tulla. Ullatuulikin tehtäväksi jäi toimia kuljetuksen järjestäjänä Railille.

Ajallaan saapuivat Aila, Anita, Anu, Anne ja Tuija huolimatta siitä, että kartta pötkötti Jyväskylässä keittiön pöydällä. Ensimmäiset maljat ja maljapuheet maittoivat pitkän matkan päätteeksi. Aila kävi uimasssa.

Ruoka maistui hyvältä ja sitä oli riittävästi. Kasvishöystö ja pekonipossu maittoivat sekä vieraille että Akoille. Aila kävi uimassa.

Lauteet verhoiltiin lakanoilla ja saunojat turpeella. Turve jämähti marraskettä myöten hipiäämme, koska arvioitu vaikutusaika (puoli tuntia) venähti reippaasti. Sen seuraksena seuraavat tunnit vietettiin järvessä iloisesti ihoa hinkaten ja hangaten  hiekalla ja ilman. Aila kävi uimassa.  

Illan myötä lähdettiin Haapavesi-folkiin ja kuuntelimme Värttinää ja muita esiintyjiä. Aila ei käynyt uimassa.  

Hyvin nukutun yön jälkeen Aila kävi uimassa. Autojen keulat suunnattiin kohti "lautan pienoista kahvilaa". Naisklubi tarkisti vielä kerran, että kumisaappaat olivat mukana kutsuvelvoitteen mukaisesti. Osalla ne olivat jo jalassa. Päämäärää lähestyttäessä soitettiin kännykällä Naisklubilaisten autoon kolmen pisteen vihje "Juokse sinä humma...", kahden pisteen vihje "Old man river..." ja yhden pisteen vihje "On lautalla pienoinen kahvila...". Pihkalan maalaiskartano tarjosi elämyksellisen lauttaristeilyn pitkin Siikajokea. Menomatkalla nautimme herkullisen kala-aterian ja paluumatkalla saunoimme keskellä jokea lautan vetämässä kelluvassa minisaunassa. Kaikki kävivät uimassa.  

Kyynelsilmin mutta monta kokemusta, elämystä, jakamista ja kohtaamista rikkaampina hyvästelimme vieraat kotimatkalle.

Rämpimistä                    

Äitienpäivänä 2001 Ulla Pätsi johdatti muutaman innostuneen akan Kurunnevalle luontoretkelle. Reitti oli paikoitellen risukkoinen ja upottava. Sattuipa matkalle muutama kanavakin, jotka oli ylitettävä jollakin tavoin. Kaiken lisäksi taisimme kävellä hieman harhaan (= eksyimme vitikkoon).

Kaikesta ponnistelusta huolimatta retkestä poiki jotain hyvääkin: päätettiin järjestää vuosittain koko perheen yhteinen patikointitapahtuma, äitienpäivärämpiminen.

Kurunnevalle on patikoitu joko kirkonkylältä tai Wilppolasta (Savalojalta) tai sitten Kurunnevan alueella on kierretty jokin lenkki.

Tapahtumasta ilmoitetaan julkisesti kuntatiedotteessa, ja tapahtuma on siis avoin kaikille. Patikoinnin jälkeen Akkakerho on tarjonnut kahvia, mehua, makkaraa tms.

Vuoden 2010 paikkeilla äitienpäivärämpiminen muuttui suunnistustapahtumaksi, joka sekin akkojen kuuluisilla suunnitustaidoilla oli kuitenkin rämpimistä.